Výlet za gruzínskými čaji
Vykonal jsem několik cest do země slavné svým gruziňjakem, nezdolnými kavkazskými národy, ale kdysi také pátou největší produkční oblastí čaje (hned po Číně, Indii, Sri Lance a Keni), ale rozpad Sovětského Svazu, občanská válka a politika zapříčinila totální kolaps a postupné zavření většiny fabrik, a poptávka po lískových oříšcích nahrazení mnoha čajových plantáží tímto keřem. A obnovit tuto slávu (alespoň ve věci produkovaných tun je nemožné) jednak byl produkován čaj nízké kvality v produkčně velmi okrajové oblasti řízené centrálně z Moskvy a vysázet nové plantáže je téměř ekonomicky nemožné s ohledem, že produkčně vstupuje do komerčního využití až po sedmi letech v porovnání s třemi lety v klasických produkčních zemích jako je Sri Lanka či Indie. Výroba ale nicméně roste díky postupnému obnovení plantáží, které byly před mnoha lety opuštěny a dnes jsou zarostlé azalkami, rododendrony, akáty či kapradím. Ale i tyto plantáže mají na podzim své kouzlo svými kvetoucími keři se semínky (viz foto).
V současné době dovážíme čaje ze dvou produkčních oblastí (navštívil jsem i další v oblasti Calendžicha a Batumi, ale nepodařilo se nalézt čaje odpovídající kvality a adekvátní ceny): Gurie (konkrétně z okolí Ozurgeti) od jednoho závodu stále ještě využívajícího zázemí Subtropického zemědělského institutu v Anaseuli (jediné svého druhu v zemích Sovětského Svazu) a produkujícího čaj v ekologickém zemědělství (černý a zelený čaj) a druhé fabriky činné v Ozurgeti, od které máme právě černý čaj na cestě. Druhou pěstební oblastí je podhůří Kavkazu z oblasti okolo města Chiatura, kde se pěstuje čaj v nejvýše položených oblastech Gruzie, okolo 800 – 900 m.n.m.
O prémiových čajích z Gruzie by se dalo určitě říci, že se jedná o raritní čaje a určitě mají své fanoušky pro svou chuť, aroma i v jistém ohledu sociální aspekt, kdy místní nemusí jezdit sbírat čaj do Rize v Turecku.
Co je pro gruzínské čaje velmi typické, je pomalý růst a krátká sezóna sběru s ohledem na klimatické podmínky, to také ovlivňuje cenu s ohledem na náklady pěstování a její rentabilitu, pokud mluvíme o celolistých prémiových čajích. Pomalejší růst propůjčuje čajům jejich sladkou a jemnou chuť a za mne nádherné aroma. Nálevy černých čaj mají bronzový nálev. U zelených a bílých čajů je potřeba striktně dbát na nižší teplotu horké vody, určitě se vyvarovat vroucí vodě, jinak je chuť dosti trpká. Chiatura čaje jsou vlivem podnebí velmi jemné a vyšší grades (2/3) malinko ztrácejí na charakteru v chuti i ubývá aroma.
Produkce je samozřejmě ovlivněna dlouhodobým vlivem z Číny, jednak genetickým původem červenolistých čínských džátů, ale také strojovým vybavením, které vychází z čínských způsobů výroby čaje.
S ohledem na klimatické podmínky se listy nechávají zavadnout po dobu 24-36 hodin a až následně jsou zpracovávány rolování (zelené) či v pecích pro zamezení oxidace u zelených čajů. Veškerá produkce, kterou nakupujeme (až na BOP) pochází z ručně sbíraného a tříděného čaje, který je vyráběn v malých várkách se skutečnou péčí. Lze říci, že současná výroba je všem faktorům navzdory, přes klimaticky okrajovou oblast, malý zájem na lokálním trhu až po velice komplikovanou cestu na evropské trhy, ačkoliv jsou to s nadsázkou jediné Evropské plantáže (snad kromě velmi malých ploch v oblasti ruského Krasnodaru a Soči), ale záleží kudy povedeme onu hranici mezi Evropou a Asii a počítáme Gruzii ještě do Evropy či je asijskou zemí.
Určitě nedoporučuji nakupovat gruzínský čaj u některých obchodníků v Tbilisi, kde jsou čaje často dosti předražené. Pro průměrnou kvalitu se dá dojít na centrální tržiště u hlavního nádraží (pouze černý, nazval bych jej OP).
V nabídce naleznete také gruzínskou specialitu borůvkový čaj. Nejedná se o žádný aromatizovaný černý čaj, ale zpracované mladé borůvčí stejnou cestou jako černý čaj. Jeho chuť je velmi podobná černému čaji klasickému, ale má ovocný velmi lehce kyselou chuť. Neobsahuje kofein, proto je skvělý na večerní pití a v neposlední řadě má blahodárné účinky borůvky, jako takové (stabilizuje hladinu cukru v krvi).
V nabídce naleznete:
Černý čaj Ozurgeti – lehce rolovaný, klasický čaj z regionu Gurie, nejdůležitější produkční oblasti
Zelený čaj Ozurgeti – lehce rolovaný zelený čaj, výraznější chuti, mírně tmavšího nálevu
Černý čaj Guria – více wiry než Ozurgeti
Zelený čaj Chiatura
Bílý čaj Chiatura
Černý čaj Chiatura grade 1 – wiry černý čaj, jedinečné aroma
Černý čaj Chiatura grade 2 – větší list mírnější chuť v porovnání s grade 1
Černý čaj Chiatura grade 3 – celkem již velké listy tohoto celolistého čaje z podhůří Velkého Kavkazu
Borůvkový čaj